Waarom op zoek naar de herkomst van de naam Laukens?

Genealogie start dikwijls vanuit een nieuwsgierigheid om de herkomst van de familienaam te achterhalen. Vaak bestaan daar theorieën rond, en men wil wel eens weten wat er nu allemaal van deze theorieën klopt.

Rationeel bekeken is de zogenaamde “naamgever” van de familie, d.w.z. degenen bij wie de familienaam is ontstaan, niet belangrijker dan om het even welke voorouder. En we hebben veel voorouders: als we zo’n 15 generaties ver gaan, en dan zitten we zowat in de zestiende eeuw, zijn het er theoretisch méér dan 32.000! In realiteit zullen het er wel minder zijn, want er zullen zeker dubbels in voorkomen (zgn”kwartierverlies”), maar het blijven er hoe dan ook gigantisch veel.

Puur genetisch is de naamgever maar even belangrijk als zijn generatiegenoten. Toch voelt men dat zo niet aan, omdat die naamgever aan de oorsprong ligt van een stuk van ieders persoonlijkheid, van ieders identiteit, en in die zin is die naamgever anders dan alle overige voorouders! Ook wij konden niet aan de lokroep weerstaan, en zijn dus een zoektocht begonnen naar de oorsprong van de naam Laukens.